Інженерний навчально-науковий інститут ім. Ю.М. Потебні ЗНУ: розширюємо горизонти міжнародної співпраці

За дорученням ректора Запорізького національного університету Миколи Фролова 21 – 22 червня 2022 року у м. Ченстохова (Республіка Польща) відбулась офіційна зустріч Наталі Метеленко (директорки Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні ЗНУ, професора кафедри інформаційної економіки, підприємництва та фінансів) і Ірини Сіліної (куратора міжнародних проєктів ІННІ ім. Ю.М. Потебні ЗНУ, доцента кафедри інформаційної економіки, підприємництва та фінансів) з керівництвом Ченстоховського Політехнічного Університету (Politechnika Częstochowska) з питань співпраці в рамках меморандуму, який укладено та погоджено ректорами наших університетів 25.10.2021 р.

Робочі зустрічі з керівниками шести факультетів Politechnika Częstochowska відбулись на надвисокому організаційному рівні завдяки злагодженим діям керівництва і відповідальних співробітників Biuro Studentów Zagranicznych (структурний підрозділ, який вирішує питання міжнародного співробітництва університетів) – dr hab.inż. Andrzej Zaborski, prof.PCz; dr Ewa Moroz; mgr Ewa Kubicka; mgr Julia Kuc.

Впродовж двох днів відбулись змістовні зустрічі з керівниками таких факультетів: факультет інженерії виробництва та технології матеріалів; електротехнічний факультет; факультет інфраструктури та охорони середовища; факультет інженерної механіки та інформатики; факультет менеджменту; будівельний факультет. За результатами переговорів розроблено механізм проходження стажування у Politechnika Częstochowska студентами інженерних спеціальностей ІННІ ім. Ю.М. Потебні ЗНУ за такими напрямами: електротехніка, електроніка та телекомунікації, автоматизація та робототехніка, механіка та будова машин, мехатроніка, інформатика, енергетика, металургія, інженерія матеріалів, управління та інженерія виробництва, інженерія навколишнього середовища, еко-інновації в інфраструктурі навколишнього середовища, будівництво.

Механізм академічної мобільності передбачає не тільки академічні заняття (лекційні і практичні), а і виробничу практику на підприємствах м. Ченстохова, що надає програмі академічної мобільності додаткової значущості, яка полягає в отриманні практичного досліду роботи на підприємстві і може розглядатись як елемент дуальної освіти. У програмі беруть участь студенти 2 – 4 курсів інженерних спеціальностей (без обмежень кількості студентів з однієї спеціальності) впродовж першого семестру, починаючи з 01.10.2022 р. Підготовка документів до проходження програми академічної мобільності відбудеться у липні 2022 р. Запропонований колегами Politechnika Częstochowska унікальний підхід до програми академічної мобільності студентів інженерних спеціальностей спрямований на подальше (в перспективі) навчання студентів в магістратурі ЗНУ та Politechnika Częstochowska за програмою «2 Дипломи». Як слушно зауважила директорка ІННІ ім. Ю.М. Потебні ЗНУ Наталя Метеленко «… наші студенти інженерних спеціальностей, які навчаються на освітньому рівні «бакалавр», отримують досвід теоретичної і практичної підготовки, яка буде мотивувати продовжити навчання у Запорізькому національному університеті в магістратурі. Зауважимо також, що усі інженерні напрямки мають акредитацію Європейської Федерації Національних Інженерних Асоціацій (FEANI). За результатами програми академічної мобільності студенти ЗНУ отримують сертифікати, в яких окремо визначено години проходження виробничої практики.

Від ректора ЗНУ Миколи Фролова висловлюємо щиру подяку керівництву і колегам Politechnika Częstochowska за відкритість до співпраці, високий професіоналізм та підтримку наших ініціатив у такий важкий для України час.