В ІННІ ім. Ю.М. Потебні здобувачі, роботодавці та гаранти разом формують індивідуальну освітню траєкторію

Сформувати власну освітню траєкторію – непросте завдання, навіть для магістрантів. Звичайно, можна просто прочитати характеристику кожної із вибіркових дисциплін, та чи дійсно цього достатньо? Науково-педагогічні працівники Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні впевнені, що ні. Перед тим, як зробити вибір, здобувачам корисно ще й послухати викладачів, які читатимуть дисципліни, а також почути думку роботодавців. Особливо це важливо, коли студенти хочуть стати учасниками програми дуальної освіти. Тому, як обрати індивідуальну освітню траєкторію навчання в дуальному форматі й було присвячено методичний семінар. Його провів експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, професор В’ячеслав Глущевський. А спікерами були: виконавчий директор ТОВ RBC Group (м. Київ), стейкхолдер Дмитро Замуренко; завідувач кафедри інформаційної економіки, підприємництва та фінансів Олександр Шапуров, а також викладачі Вікторія Голомб, Віталій Бирський, Алла Попова, Євгеній Мержинський, Володимир Стоєв, Олена Дробишева, Вікторія Фатюха, Єлизавета Ткаченко, Юрій Паршин.

Відтворити відео

«Ми робимо все, щоб максимально наблизити вас до реалій ринку праці, - звертаючись до здобувачів, зазначив В’ячеслав Глущевський. - Адже чим раніше ви стикнетеся з реальною роботою за фахом, тим простіше вам буде адаптуватися до змін після завершення навчання. Ми прагнемо, щоб ті знання й навички, які ви отримаєте в інституті, дуже швидко вам знадобилися, й ви змогли їх застосувати на практиці».

А потім перейшли до огляду чотирьох блоків дисциплін вибіркового циклу. Вони присвячені посиленню фахової підготовки з економічної діагностики ефективності бізнесу; управлінню економічною безпекою суб’єкта господарювання; економічному розвитку й інноваціям; управлінню бізнес-процесами підприємства. Говорячи про зміст кожної дисципліни, спікери звернули увагу на переваги, які вона відкриває перед майбутніми фахівцями. Безумовно, всі запропоновані дисципліни не лишили байдужими здобувачів, адже кожна з них має свої сильні сторони, тож обирати буде не просто. Хтось із магістрантів вже працює, отже робитиме вибір залежно від потреб свого підприємства, а в когось робота за профілем ще попереду. Для таких здобувачів дуже важливо набути практичного досвіду, тому вони обирають для себе програму дуальної освіти. Тож, свій вибір дисциплін вони робитимуть на підставі рекомендацій від ТОВ RBC Group, де відбуватиметься практична частина навчання. Це буде дуже корисний досвід, адже компанія працює у 18-ти країнах світу, як з державним так і з комерційним секторами, та має близько 1500 завершених проєктів.

Відтворити відео

До речі, у магістрантів освітньої програми «Економіка підприємства та управління бізнесом» можливість стати учасниками програми дуальної освіти з’явилася вперше. Як розповів Дмитро Замуренко, підготовка до реалізації проєкту розпочалася навесні цього року. «Чому ми вирішили рухатися в цьому напрямі? Всім відомо, що дуальна освіта дуже популярна, тому що теоретична наука не завжди встигає за реаліями бізнесу», - підкреслив спікер. Вже сьогодні на базі підприємства здійснюється підвищення кваліфікації викладачів, працівники RBC Group отримують теоретичне підґрунтя для практичної діяльності, а незабаром і студенти здобуватимуть за цією програмою практичні навички з бізнес-аналітики.