Здобувачі ІННІ ім. Ю.М. Потебні відвідали гостьову лекцію від професора Каліфорнійського університету

Другого квітня інформаційно-комунікаційні технології з’єднали вечірнє Запоріжжя з ранковою Каліфорнією, оскільки жоден час не завадить займатися питаннями, які цікавлять увесь світ. У чергове відбулася гостьова лекція для здобувачів освітніх програм економіко-управлінського спрямування ІННІ ім. Ю.М. Потебні ЗНУ, а гостьовим лектором наразі став Сергій Маляр - неординарна особистість із дуже цікавою біографією.

Нині він є Associate Professor кафедри економіки Школи бізнесу Ліві університету Санта-Клара (США), та щоб досягти цього, пройшов чималий шлях. Ступінь бакалавра фізики та прикладної математики майбутній професор отримав у МФТІ, магістра економіки - в Центрально-Європейському університеті (Чехія), а для захисту кандидатської дисертації із прикладної математики Сергій обрав Запорізький національний університет! Отримав він і ступінь доктора економіки в Університеті Помпеу Фабра (Іспанія). Професор працював в університетах Аліканте, Помпеу Фабра та Чиказькому, а нині, крім викладання в Санта-Клара, ще й консультує Канадський центральний банк щодо моделі оптимального монетарного вибору. На прикладі розробленої для банку системи він і побудував лекцію «Застосування штучного інтелекту в масштабних моделях національного банку».

Під час виступу Сергій Маляр говорив про економічні динамічні моделі. Він виділив три широкі класи методів машинного навчання: контрольоване, неконтрольоване та навчання з підкріпленням. Розповів про модель Банку Канади ТоТЕМ для прогнозування та аналізу політики. Приділив увагу подоланню проблеми розмірності за допомогою машинного навчання: нейронні мережі та глибоке навчання; кластерний аналіз; імітаційні методи. А також розповів про політичні експерименти для канадської економіки: розуміння канадської кризи 2008 ZLB та вибір оптимальних монетарних правил та інфляційні цілі.

По завершенню лекції слухачі, а ними були бакалаври, магістранти, аспіранти та викладачі Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні, поставили Сергію Маляру чимало питань. Зокрема, здобувач PhD спеціальності 073 «Менеджмент» Сергій Плясов поцікавився, яким чином здійснюється безпека й конфіденційність у Банку Канади та як моделі взаємодіють з іншими системами банку. Цікавило здобувачів і спеціалістів яких галузей залучали до роботи над системою і на якій техніці проводились розрахунки.

Після завершення лекції почуте було обговорено під час спільного засідання проблемних груп ІННІ, учасниками якого стали здобувачі спеціальностей 051 «Економіка», 071 «Облік і оподаткування», 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», 073 «Менеджмент», 076 «Підприємництво та торгівля», 281 «Публічне управління та адміністрування», а також викладачі. Активними учасниками обговорення стали заступниця директора з наукової роботи Каріна Бєлоконь; професори Марина Ажажа і Юрій Паршин; доцентка Вікторія Оглобліна; аспіранти Сергій Плясов, Артем Лисенко, Віталій Ситий; магістри Даніїл Хавер, Єлізавета Мазнєва, Яна Шарамок, Владислав Гузенко; бакалаври Дмитро Стародубцев, Катерина Моргун; Аліна Сосновська.

Так, Дмитро Стародубцев, який отримує освіту відразу за двома спеціальностями 051 «Економіка» й 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» зазначив, що «це була дуже інформативна і цікава лекція, адже нам було продемонстровано різновиди машинного навчання, їхні особливості, математичні моделі та перераховано дотичні до цієї сфери науки. А враховуючи, що штучному інтелекту знаходять щоразу нове застосування, важливо, щоб людство розуміло, які великі можливості та ризики надає дана технологія».