Викладачі кафедри інформаційної економіки, підприємництва та фінансів ІННІ ім. Ю.М. Потебні продовжують підвищувати професійний рівень

А відбувається це в дуже різноманітних формах. Зокрема, у цьому навчальному році, за запрошенням координатора з технічних питань проєкту «Європейські практики соціального підприємництва: сталість, інклюзія та креативність», доцента Євгенія Мержинського, команда науковців кафедри інформаційної економіки, підприємництва та фінансів Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні приєдналася до участі в низці заходів цього проєкту Європейського Союзу за програмою Еразмус+ (напрям Жана Моне).

Результатом роботи стала підготовка колективної монографії «Соціальне підприємництво та традиційні форми бізнесу». Вона включає декілька тематичних напрямів, серед них «Соціальне підприємництво: особливості, тенденції та вплив», авторами якого є професорка Наталя Метеленко, доцентки Алла Попова, Вікторія Оглобліна та Ірина Сіліна. Науковиці розкрили перспективи соціального підприємництва в контексті економіко-екологічного інноваційного розвитку в напряму повоєнного відновлення України. Ще одним питанням, яке розглянуто в монографії, стало «Європейські моделі соціального бізнесу: досвід для України» (автори - професори В’ячеслав Глущевський і Олександр Шапуров, доценти Євгеній Мержинський, Віталій Бирський і Вікторія Голомб). Науковці говорять про сучасні виклики для України, європейський досвід щодо вирішення проблем розвитку циркулярної економіки та про розробки ІТ-стратегій соціального підприємництва.

Невід’ємною часткою підвищення професійного рівня стала й участь у гостьових лекціях, вебінарах, майстер-класах, а також отримання нової освіти. Зокрема, викладачі ІННІ Наталя Метеленко, В’ячеслав Глущевський і Вікторія Оглобліна як магістранти спеціальності 075 «Маркетинг» Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д. Моторного є слухачами вибіркового курсу «Evrosecret», що передбачає командну роботу над проєктами. Відвідали науковці кафедри й лекції англійською професора Вільяма Х. Мейерса, які проведені в межах проєкту Ukraine Global Faculty K. Fund. Цей проєкт дозволяє ставати учасниками лекцій від топ-експертів, підприємців і професорів із відомих університетів світу.

Та не лише викладачі працюють над підвищенням свого професійного рівня – вони активно долучають до цього студентів, магістрантів і аспірантів кафедри. Так, у вебінарах, які відбувалися впродовж навчального року, брали участь здобувачі спеціальностей 051 «Економіка», 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», а також аспіранти PhD спеціальності 073 «Менеджмент», які, до речі, є учасниками наукових проблемних груп. За результатами вебінарів Владислав Гузенко, Єлизавета Мазнєва, Катерина Моргун, Аліна Сосновська, Дмитро Стародубцев, Данііл Хавер і Яна Шарамок отримали сертифікати.

Активно долучається молодь і до наукової роботи. Зокрема, здобувачі рівня PhD Валерій Аскольдов, Сергій Федотов, Валерій Краснощок, Антон Сілін, Владислав Сумма займаються підготовкою матеріалів до нової колективної монографії.

«Така практика, - зазначила директорка ІННІ ім. Ю.М. Потебні Наталя Метеленко, - свідчить про розвиток процесів інтернаціоналізації в інституті, а також про розширення взаємозв’язків між науковими спільнотами».